21 Ekim 2013 Pazartesi

panç işi bebek battaniyesi

        Punç kumaş üzerine 3 boyut görünüm yaratan bir  nakış tekniğidir.Bu nakış Rus kökenli bir nakışın  Japonya versiyonudur.Kumaşın ters yüzüne, özel iğneyle motifin işlenmesi kumaşın ön yüzüne motifin kabartılı olarak çıkmasını sağlar.3 kalınlıkta iğnesi var.İğnelerin farklı kalınlıkta olması farklı kalınlıklarda ipleri kullanmamıza olanak sağlıyor.
       Ben herhangi bir kursa gitmedim. Tuhafiyeden panç iğne seti alıp, birazda internette videoları izledikten sonra  mantık yürüterek başladım bu işe ve çok hoşuma gitti.Her türlü şey yapmanız mümkün;masa örtüsü,runner,bebek battaniyesi,yastık,mutfak önlüğü,havlu......ne isterseniz.
          Ben size ilk göz ağrım olan  bebek battaniyesini paylaşmak istedim.Kumaş olarak bebek battaniyesi için  pazen kumaş tavsiye etti kumaşçı amca.Gerçekten de son derece mantıklı bir seçim oldu.Ama panç yaparken her tür kumaşı kullanmamız  mümkün.
Mesela ben runner için kalın keten kumaş kullanırken yastık için saten kumaş kullandım sonuçlar ikisi içinde güzel oldu ilerleyen günlerde onları da paylaşıcam 
           İp konusuna gelince...kafam bu noktada çok karıştı internette panç için ipler vardı ancak bizim burada onları bulmak pek mümkün değil.O nedenle bende farklı alternatifler düşünerek;etamin iplerini kullandım hem fiyat olarak çok uygun(tanesi 1tl bizim burada) hemde sonuç çok güzel oldu :-P. Panç iğnelerinden orta büyüklükteki olan iğne için etamin ipleri son derece ideal.En ince uç için kalın geliyor biraz.En kalın uç için ise  her türlü bebe yünü kullanmak mümkün.
            Bebeğim olmadığı için cinsiyet ayrıma yapmam mümkün değil o nedenle ortak renk sarıyı tercih ettim. Üzerinde işleyeceğim motifleri düşündüm Ve tüm bebeklerin sevdiği hayvan figürünü kullanmaya karar verdim. İnternette ki boyama sayfalarından beğendiğim hayvanların resimlerini indirip çıktısını aldım.Daha sonra karbon kağıdı yardımıyla kumaşa hayvanları geçirdim. İstediğim renklerle işlemeye başladım. Panç işinin  en büyük özelliği motifi tersten işlemek ve yanlış yaptığınızda sökmek çok kolay.Tüm motifler bittikten sonra kalan ipleri kısaltıp,çakmak yardımıyla yakıyoruz.Daha sonra motifleri ütüleyip,üzerine kumaş tutkalını sürüyoruz.Ben internette araştırırken üzerine peligom yapıştırıcısı kullananı da görmüştüm,tercih sizin..Tutkalda kuruduktan sonra kullanıma hazır hale gelmişş oluyor.




     Kafanız karıştıysa malzemelri bir kere daha kısaca belirteyim
*panç iğne seti
*istenilen renkte etamin ipliği
*kasnak
*kumaş(yapacağınız ürüne göre kumaş tercih edebilirsiniz)
*karbon kağıdı,işlenecek motif
*kumaş tutkalı yada peligom yapıştırıcısı










Kumaşı 2 metre aldım ortadan kestikten sonra bir parçasını işeyip,kalan parçayı üzerine diktim Yani battaniye iki kat kumaştan oluştu. Arasına da fırfırla hareket kattım.



Kumaşı 2 metre aldım ortadan kestikten sonra bir parçasını işeyip,kalan parçayı üzerine diktim Yani battaniye iki kat kumaştan oluştu. Arasına da fırfırla hareket kattım.





 VE SONUÇ,,Rabbim sağlıkla kullanmayı nasip etsin..

                                       Daha farklı punç işleriyle görüşmek üzere

2 yorum:

  1. Merhaba bende bebek battaniyesi yapmak istiyorum ama bi türlü beceremedim. Battaniye için hangi kumaşı almalıyım. Polar bunun için uygun değil sanırım .İp olarak bebe yünü kullanabilir miyim .evdeki kumaşları deniyorum oluyor. Battığı yerden çıkıyor geri ip. Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Iyi gunler.. hangi kumasta denersem deneyim battigim yerler sökülüp geliyor.. napmam lazim . 😒

    YanıtlaSil