16 Ağustos 2013 Cuma

CİĞER SARMA



SARALIM SARALIM 
CİĞER DOLMASI SARALIM

        Ciğer sarma Edirne işaretli bir Trakya  mutfağı yemeğidir.Eski zamanlarda özellikle Hıdırellez zamanlarında yapılmaktaymış.
       Besi hayvancılığının yapılmadığı o dönemlerde bereketin artması ve sürüye yeni katılan hayvanları müjdelemek için sahipleri tarafından ciğer dolması yapılıp komşularına dağıtırlarmış.
        Ben annemden,annem teyzemden,teyzem annanem den öğrenerek bu güne gelmişiz.
        Bu kadar  dip not kafi malzemelere geçeyim en iyisi :-)

MALZEMELER:
Bir takım kuzu ciğeri
taze kuzu gömleği
1 büyük kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
yarım çay bardağı kuş üzümü
yarım çay bardağı dolmalık fıstık
yarım demet dere otu
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta sarısı
tuz,karabiber,nane
kaynamış su

HAZIRLANIŞI:
       Daha önceden haşlanmış ciğerleri küp küp doğrayın.
        Doğranmış soğan ve fıstıkları yarım çay bardağı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurun.
         Önceden ıslanmış pirinçleri yıkayıp ilave edin.Küp küp doğranmış ciğeri,ince doğranmış dere otunu,kuş üzümünü,kuru nane,tuz ve karabiberi ekleyip,kaynamış suyu da üzerine ilave ettikten sonra suyu çekilene kadar pişirin ve dinlenmeye bırakın.

       Kuzu gömleğini kaynamış suda 1-2 dakika bekletin.Çözüldüğünü anladıktan sonra 15x15 ebatlarında kesip,kasenin içine aldıktan sonra iç pilavı ekleyin.Kuzu gömleğini iç pilav taşmayacak şekilde sıkıca sarıp ters çevirip tepsiye dizin.



      Üzerine yumurta sürüp 180 derecede kızarana kadar pişirin.







             AFİYET OLSUN LÖP LÖP ET OLSUNNN!
                                   NEDEN Mİ?
                           SADECE 420 KALORİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder