19 Temmuz 2013 Cuma

BURDA NE YESEM Kİİİİ



MERZİFON
TOPUZ KEBABI

                             
Merzifon'a taşındığımız günden beri her zaman gittiğimiz ,misafirlerimizi gönül rahatlığıyla götürebildiğimiz BEDESTEN OSMANLI MUTFAĞINA ait topuz kebabı.Bu kebabı Merzifon dışında bir yer de bulmanız mümkün değil.Karışık topuz kebabında 5 çeşit et bulunuyor bonfile,antrikot,tavuk budu ve göğsü,kuzu pirzola.Siz sadece beyaz et yada sadece kırmızı et olarakta sipariş verebirisiniz.Etler isteğe göre az,çok pişmiş olmak üzere ızgarada pişiriliyor.Bu sırada topuz 500 derecede ısıtılıyor.Bu etlerin pişme işlemi topuzun üstünde devam ediyor.Servis edildikten sonra etiniz mi soğudu,hemen etinizi topuza bastırıp tekrar ısıtma şansınız var.
Topuzun altında iç pilav ,yanlarında bulunan sos kaplarının içinde ise;acılı domates sosu,kaymaklı hardal sosu ve kemik iliğinden elde edilen is kokulu soslar bulunmakta.

   Ve yine Osmanlı Mutfağında tadılması gereken Osmanlı şerbetleri;
Hürrem,Mihrimah....


KARADENİZ

  Lahana çorbası;Biz bu çorbayı Zigana'da denemiştik.
Farklı bir lezzet benim damak tadıma pek hitap etmese de eşim şapur şupur içti:-P



                        KARAYEMİŞ
  Karadeniz türkülerinden hep duyduğum karayemişi Trabzon'da yeme fırsatını yakaladım.Yaylalara çıkarken her taraf da onları görmek mümkün.Ağaçlarda kiraz gibi görünse de tat olarak birbirlerinden çok
farklılar,karayemişin daha ekşi ve mayhoş bir tadı var.Tanıştığıma memnun oldum karayemişşşş.
           
  

LAZZZZ BÖREĞİ;Sevgili takipçiler sakın siz benim düştüğüm hataya düşmeyin,bizim oralarda börek dendiğinde tuzlu birşey aklımıza gelir değil mi?Bende öyle düşünüp Fırtına Vadisinin hırçın akan suyu eşliğine böreğe bir gömüldüm kii ... bu börek bildiğimiz börekler gibi değil çok mu çokk tatlı..aman ha laz böreği sipariş ederken yanına ayran söylemeyin!


    Sinop'a gidildiğinde yenilmesi tavsiye edilen ilk şey mantısıymısş.Biz de tavsiyelere uyup yeni bir lezzetle tanışmanın mutluluğunu yaşadık he he:).Herkesin bildiği mantıdan en belirgin farkı daha büyük olması,içi diğer mantılar gibi kıymalı ama asıl lezzeti üzerine koyulan,tereyağında kavrulmuş ceviziymiş.İsteğe bağlı olarak yarısına benim yaptığım gibi yoğut da koydurabilirsiniz.


PİKOLA
GİRESUN


      Giresun deyince aklımıza ilk olarak tabi ki fındık gelir.Peki bulmacalarda karşımıza çıkan;"Küçük taneli fındık türü?"sorusunun cevabı acaba nedir nedir?Evettttt hep beraber cevap veriyoruz PİKOLA
    Fotoğrafta da gördüğünüz gibi normal fındıktan oldukça küçük boyutlarda olsa da lezzet açısından bence daha güzel.Ayrıca pikolanın ağacı normal fındık ağaçlarından daha farklıymış.Evet demek ki ne yapmıyormuşuz?Giresun dan pikolatasız dönmüyormuşuz.Şimdiden afiyet olsun





1 yorum:

  1. topuz kebabını ilk kez duydum.inşallah yolum merzifona'a düşerse mutlaka deneyeceğim.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil